Eindelijk is het dan april, het lange wachten is eindelijk over. Dit is de maand die kaal begint, maar aan het eind van de maand is alles fris groen, de bloesem, nieuwe blaadjes, planten die uit de aarde opkomen. De maand die doet wat hij wil, maar waarvan je zeker weet dat je in ieder geval een dag met zonder jas in de tuin zal lopen of misschien zelfs eten.

Voor mij is het de maand vol met beloftes, alles wat onder de aarde zat komt tot leven, ook het onkruid ;). Dus nu is de tijd om daar gelijk aan te beginnen, maak de tuin zoveel mogelijk onkruid vrij, inclusief de wortels, en strooi een dikke laag compost, of andere zogenaamde ‘mulch’ over de aarde en tussen de planten. Wanneer je dit nu doet, ben je het onkruid een stapje voor en scheelt dit een hoop werk in de rest van het seizoen.

 

Vogels

April is ook de maand waarin veel vogels terugkeren uit het warme zuiden, en beginnen de andere vogels met het bouwen van een nest, wanneer ze nog niet begonnen zijn. Dit vraagt een hoop energie, dus het is de tijd om extra bij te voeren, en hoe leuk is het om extra vogels de tuin in te lokken, met nestkastjes en extra voeding, ook wanneer je in de stad woont. Je kan ook draadjes wol neerleggen de vogels zullen ze gebruiken om hun nest te maken, het is super leuk om gekleurde wolletjes te gebruiken, omdat ze, wanneer je aan het eind van het seizoen de nestkastjes schoonmaakt, zult zien dat ze gebruikt zijn.

 

Meerjarigen

Nu is het ook de tijd om meerjarigen te kopen, wanneer je nog plek hebt. Tip hierbij is: denk vooral aan de tijd van bloei. En probeer dit zo gespreid mogelijk te doen, regel hierbij, en persoonlijk het leukste, zorg dat je altijd 5 planten hebt die tegelijk tijdig bloeien. De reden hiervan is simpel: het ziet er in eerste instantie heel leuk uit, en ten tweede heb je altijd iets op de vaas. En vergeet niet ondersteuning voor de planten nu rondom hen te zetten, dit kunnen super de luxe standaarden zijn, maar je kunt het ook maken van takken, wat je zelf leuk vindt.

 

Groenten en kruiden

Wanneer je dit jaar groenten en kruiden wilt verbouwen in de tuin, is het begin nu daar. Veel kan al de grond in zoals sla, andijvie, snijbiet, erwten, peulen, bieten, noem het maar op. Het hoeft niet perse in de aarde, je kunt ook groente en kruiden kweken in potten, zelfs bloemkool. En het handige is dat wanneer het klaar is kun je, na vervanging van de aarde er weer wat nieuws in zetten. De ultieme tip, waar ik zelf veel aan heb gehad, is dat je altijd verse kweek maakt, hiermee bedoel ik dat je met tussenpozen van ongeveer een week kunt zaaien. Dus neem bijvoorbeeld sla, die zaai je in een potje, een week later doe je dit weer in een ander potje, op deze manier heb je het hele seizoen verse aanvoer. De oogst hoeft niet veel te zijn, en dat kun je zelf op deze manier bepalen, maar het is iedere keer weer leuk wanneer je een vers maaltje uit de tuin of van het balkon kunt halen. Het voordeel van kweken in potten is daarnaast dat je geen hectare grond nodig hebt om toch verse aanvoer te hebben.

Je kunt dit beschreven systeem ook gebruiken in de moestuin, dus wekelijks zaaien, zodat je de lege plekken kunt vullen met nieuwe aanvoer.

 

Bijenbloemen

En tot slot april is ook de maand waarin je bijenbloemen kunt zaaien, veel kruiden bloeien ook en daar zijn de bijen en vlinders je dankbaar voor. Te denken hierbij valt aan koriander, peterselie, salie, dille, venkel, ruit, thijm noem het maar op. Het grote voordeel, vind ik, is dat je al die kruiden ook kunt eten. Maar je kunt ook denken aan eetbare bloemen, zo heb je ook twee vliegen in een klap, viooltjes, goudsbloemen, komkommerkruid, bergamot, citroen melisse zijn super om in de sla te stoppen en zijn tegelijk bijenvoer.

Dus het wordt een drukke maand maar vooral een maand vol belofte van wat er in de rest van de maand komen gaat. Ik wens jullie allemaal veel plezier en succes en jullie weten waar ik te vinden ben wanneer je vragen hebt.

Liefs Elies, De Haagse Tuinder