Ik zie ze al een paar jaar voorbij komen: de mosballen. In mijn optiek de meest zen plant ever. Eigenlijk is het geen plant maar een klont algen die aan elkaar klitten en samen een bolletje vormen. Oorspronkelijk komen ze uit Japan, maar ook in IJsland, Schotland en Rusland, alle plekken waar het een beetje koud is en stroming is.  Ze vormen een bolletje door de stroming van het water. Met dit in het achterhoofd is het ook raadzaam om af en toe in het water te roeren, de balletjes om te rollen en ermee te prutsen, kan geen kwaad en ze worden er alleen maar mooier van.

De mosballen zijn de ideale ‘plant’ voor een donker plekje, ze houden van koud tot koel water, en photosynthese, als je daar van kunt spreken, gaat heel langzaam. De balletjes groeien ongeveer 5 mm per jaar, dus geen zorgen over een te kleine kom. Eigenlijk zijn mosballen de ideale kamerplant, je hoeft ze geen water te geven, alleen een keer per week vers water, wanneer je het een keer een keer in de twee weken doet is het ook niet erg. De mosballen vinden het lekker, wanneer je ze even onder de lopende kraan houdt en voorzichtig uitknijpt, wel zorgen dat je alle kanten knijpt anders worden ze vierkant ;).

Heel soms worden de mosballen een beetje bruin, dat kan komen wanneer ze al een lange tijd op en in dezelfde positie liggen, maar niet getreurd, je kunt dit wegknippen en de bal voorzichtig in vorm draaien en klaar.

Het allerleukste van mosballen is dat ze heel erg oud kunnen worden, en eigenlijk een heel leven meegaan, als je maar zorgt voor af en toe vers water en geen zonlicht. Ik heb geen idee hoe groot ze kunnen worden, maar dat gaat echt niet zo hard met die 5 mm per jaar, dus geen zorgen zou ik zeggen.

Ik heb een korte fotoserie gemaakt hoe ik mijn jarranium, of in het Nederlands potranium, heb gemaakt, zodat iedereen lekker aan de slag kan. Zo de laatste week van de vakantie is het wel even leuk om te dedderen dacht ik zo ;).