Je ziet ze overal verschijnen, in de winkels, de bladen, op het web in alle styling blogs, de ‘moeilijkere’ planten. En ze zijn vaak ook nog duur, viel stijl achterover dat er dus €40,- betaald moet worden voor een banaan, die zonder goede zorg binnen 2 weken de kliko in gekeild wordt, om het maar even op zijn Westlands te zeggen. Mijn groene hart breekt wanneer ik dat zie, maar niet getreurd want met wat kleine tips kan iedereen een banaan, of kamerlinde in de woonkamer of tuin hebben.

Deze planten groeien natuurlijk in het oerwoud, daar komen ze vandaan, en het is heel simpel een woonkamer is dat niet. Een oerwoud is vochtig, warm en deze omstandigheden zijn constant, daarnaast is de grond, door de eeuwen van afgevallen bladeren heel erg voedzaam en zitten daar alle stofjes in die de plant nodig heeft. Het goede nieuws is wel dat je dit in je woonkamer na kunt maken, zonder het gevoel te hebben dat je in een warenhuis (=kas) woont.

Voor beiden geldt dat de groeiperiode start in maart en eindigt in oktober, dus dat is de tijd, dat met goede zorg, zij als een speer gaan groeien. Dit doe je door ze vochtig te houden, niet alleen de grond maar ook de bladeren, om de dag nat spuiten. Wat ook werkt is ze op een grotere schotel dan de pot te zetten, gevuld met grind, en deze vochtig houden. Dan hoef je je ook niet schuldig te voelen wanneer je een keer vergeet te sproeien. Het liefst staan beide planten in vol licht, maar niet direct zonlicht, bij mij staan ze op het oosten, ochtend zon en werkt als een trein.

Omdat beide planten groeien als een dolle, hebben ze extra voeding nodig, om het vol te kunnen houden. Iedere week krijgen ze hier, standaard, plantenvoeding en ze doen het hier prima op.

Het leuke is dat je ze in de zomer ook buiten kan zetten, in de tuin, voor een beetje extra jungle gevoel in dit kikkerlandje. Hier geldt hetzelfde als binnen qua verzorging, dus voldoende water en licht. Waar je wel voor moet uit kijken is dat ze heel makkelijk kunnen verbranden, dus niet een plek waar de hele dag de zon schijnt, maar ochtend of avond is ruim voldoende. Ik verdenk mijn planten er altijd van dat ze buiten harder groeien dan binnen, in ieder geval in de zomer, maar het kan ook zijn dat schijn bedriegt.

Nog even geheel terzijde, zoals jullie zien gebruik ik drie gieters, wel zo handig, een voor gewoon water, een die ik gebruik wanneer ik de planten voeding geef en mijn handige planten spuitje, niks fancy met pomp.

Willen jullie mij alsjeblieft op de hoogte houden van alle bananen en kamer lindes, want in de kliko horen ze niet thuis. En voor advies en andere zaken jullie weten waar ik ben :))