Iedereen kan voor plantjes zorgen, zonder dat ze doodgaan en zonder heel veel tijd eraan kwijt te zijn. Planten verzorgen is geen magie en groene vingers, die bestaan niet. Het gaat erom dat je je planten leert kennen, eigenlijk net als mensen. Natuurlijk heb je makkelijke en moeilijke planten en sommigen zijn regelrechte zeikers, maar die hoef je niet in huis te halen als je dat niet wilt. En anderen zien er weer super moeilijk uit terwijl ze heel makkelijk zijn.

Met dit, en komende blogs wil ik jullie kennis laten maken met al die verschillende planten. En vooral hoe je zelf thuis een oerwoud kan creëren, rust in je huis door een paar planten en hoe je uiteindelijk kunt knutselen met planten, wanneer je ze hebt leren kennen.

Zoals ik al zei, heb je onder de kamerplanten makkelijke en moeilijke klanten. Nu zal iedereen denken: cactussen en vetplanten zijn de makkelijkste, maar in mijn ervaring dus niet. De makkelijkste zijn de uber hippe van dit moment, de Monstera (Vingerplant), het Pannenkoekenplantje (Pilea), Chinese lantaarn (Ceropegia Woodii), Zebra gras (Chlorophytum),  Sierasperge plant (Asparagus), Olijf Ficus (Ficus Lirata), geurgeraniums (pelargonium denticulatum) en Pothos natuurlijk, zo kan ik nog wel even door gaan. Denk aan je oma in de jaren 70 en haar plantjes, de schoolklas, dat dus. Als je goed voor ze zorgt groeien ze als kool, in een relatief korte periode, waarmee je het urban jungle gevoel creëert en die je in de zomer buiten in de tuin, of balkon, kunt zetten.

De truc bij al deze planten is dat ze maar één keer per week water geven, de standplaats maakt niet zoveel uit, als het maar niet in de schaduw is. Ze blijven het allemaal wel doen, alleen groeien ze niet zo hard, en niet direct in de zon. Bij warm weer houden ze wel van een extra slokje, maar het is niet noodzakelijk. De belangrijkste regel bij deze planten is dus NIET VERZUIPEN, ze hebben echt niet veel water nodig.  En allemaal, behalve de Pannenkoekenplant, hebben 1 of 2 keer per maand wat extra voeding nodig. Je kunt hiervoor vloeibare voeding gebruiken, waarvan je een beetje in de gieter schenkt, een schepje koffie prut, of als je het over je hart kan verkrijgen een beetje koude koffie.

Ik zal de komende tijd, diverse kamerplanten behandelen, dus hou het in de peiling. En natuurlijk wil ik wel graag op de hoogte blijven van jullie vorderingen, ik ben vooral heel benieuwd. Voor vragen en advies weten jullie mij te vinden, heel veel succes!