Zoals ik jullie in mijn vorige blog vertelde is het heel erg leuk om zo naar buiten te lopen en uit je eigen tuin te kunnen plukken, zo heb je altijd iets vers op de vaas :). En bijkomend voordeel is dat je alle bijen er heel erg blij mee maakt.

Nu is het tijd voor de eenjarige en de knollen en (zomer) bollen. Denk aan dahlia’s, crocosmia’s, ook wel monbretia genoemd, gladiolen, zonnebloemen, zinia’s, cosmos, juffertjes in het groen, leeuwenbekjes, kattensnorren, korenbloemen, (wilde) afrikaantjes, gipskruid noem maar op. Je kan helemaal los, ook al heb je maar een klein stukje grond over.

De stelregel bij het plukken uit eigen tuin is dat je moet zorgen dat je altijd een oneven aantal bloemen hebt bloeien op dezelfde tijd! Op deze manier loopt het door, dus 3, 5 of 7, maar dat laatste aantal is best veel, en vraagt even wat planning en ruimte. De planning kun je maken door te kijken naar de tijd van bloei, staat altijd op de achterkant van het zakje of andere verpakking. En het mooie is zeker bij eenjarige en vaste planten, hoe meer je plukt hoe meer bloemen :).

Het is namelijk zo dat planten een ingebouwd mechanisme hebben, namelijk heel snel zaad produceren, voor weer nieuwe plantjes. Maar als je zorgt dat dat niet gebeurt door steeds opnieuw de bloemen af te plukken, maak je hem/haar gek, en gaat hij steeds opnieuw nieuwe bloemen produceren. Tenzij je natuurlijk zaad wil, maar dat is weer een ander verhaal.

En de andere tip is zorg dat je je eigen ‘vulsel’ in de tuin hebt staan. Met ‘vulsel’ bedoel ik planten en bloemen die je boeket ‘vullen’. Te denken hierbij valt aan vrouwenmantel, bramen, klimop, clematis, siergras, hoewel ik persoonlijk een lichtelijke aversie aan het ontwikkelen ben ;). Maar ook een kruiden, zoals salie, marjolein, laurier, dille, munt en venkelgroen met bijkomend voordeel dat het ook nog eens lekker ruikt.

Heel veel succes met deze tips en ik hoop dat jullie er allemaal mee aan de slag kunnen, wanneer je vragen hebt, nog meer tips wil, een ontwerp of andere dingen jullie weten mij te vinden.