IJsheiligen, de dagen tussen 11- en 14 mei worden zo genoemd, het zijn de naamdagen van 4, en soms 5 heiligen, ligt eraan waar je woont. Laten we  beginnen bij de heiligen, hun daden hebben weinig met het weer te maken, na wat onderzoek. Het zijn gewoon hun naamdagen dus van Sint Marertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Ik was in de overtuiging dat zij iets in hun leven hadden gedaan wat van invloed was op alles wat groeit en bloeit maar niks van dat al. Ze hadden allemaal een groots en meeslepend leven, met veel ellende en narigheid, en ze hebben allen iets goeds gedaan voor de medemens, meer van dat …..

Nu rest de vraag wat is het dan?  Het is zo, dat rond deze data de kans op nachtvorst afneemt en nu komt het mooie, vind ik dan, dat is al eeuwen aan de gang.

De eerste melding over deze heren was rond het jaar 1000, toen golden deze data al als de start van het zomerseizoen. Nu hoor ik de tuinders onder de lezers al denken; wijfie alles leuk en aardig…. maar de bonen, pompoenen en dahlia’s gaan het echt nog niet doen, daar moet je mee wachten tot de langste dag, waarom moet je niet vragen maar zo is het!

Even terug naar de start van het zomerseizoen, het is namelijk zo dat na deze dagen de kans op nachtvorst flink afgenomen is, omdat de noordelijke stroming over zee afneemt. De zee is nog heel koud deze tijd van het jaar waardoor de koude lucht nog verder afkoelt, en schade voor het gewas, prachtig woord, groot is. Tot zover het meteorologen verhaal, het is zo logisch als wat. Het wil dus niet zeggen dat er geen vorst meer kan komen, dat kan altijd nog tot de langste dag en daar zijn de tuinders weer.

Dit alles betekent dat, in ieder geval bij mij, de grote migratie kan beginnen. Alle plantjes die tot nu toe binnen stonden, in het kassie of in de rest van het huis mogen naar buiten. En het voelt ieder jaar weer als een soort Sinterklaas avond, toen ik klein was, geen idee wat het gaat worden, je kan er  nog zo goed voor zorgen, maar je hebt niet op alles invloed en controle. Slakken, pissebedden en ander gespuis maken er zo een eind aan, een foutje met het plantschema is ook zo gemaakt. En dan hebben we natuurlijk nog het weer waar we al helemaal geen invloed op hebben, zoals sommige tuinders zeggen; kweken in de volle grond is oorlog, maar wel een leuke 😉

Dus ik wil iedereen een fantastisch zomer seizoen wensen, met regen, zonneschijn en heel veel plezier.

En hou mij op de hoogte van jullie vorderingen, als je iets wil weten jullie weten mij altijd te vinden.

Een heel fijn weekend, met de handen in de grond, goed voor het hoofd en jullie weten…. nooit meer naar de sportschool!