De Phalaenopsis, wel op zijn Westlands zeggen; Phaaleeonoppsis of wel de huis tuin en keuken orchidee. Ik heb er een beetje een haat, liefde verhouding mee.

Het is de lellebel van de vensterbank, opzichtig en het liefst lekker symmetrisch met zijn tweeën in twee dezelfde potten. Ik weet dat ik nu een beetje tegen schenen aan schop, en dat het halve Westland erop draait, maar in de jungalow trend van nu is het DE plant waar je eigenlijk niks mee kan.

Ik heb er twee staan, ooit gekregen, in de badkamer, en ze willen maar niet dood gaan, krijgen nieuwe bloemen en takken en zijn helemaal blij. De vloek van de groene vingers ;). Iedere keer, wanneer ik onder de douche stond zag ik die twee en dacht ik; wat moet ik nu met jullie? Jullie zijn helemaal blij en weggooien kan ik dan niet over mijn hart verkrijgen, jullie kunnen er ook niks aan doen dat je er zo uitziet.

Totdat ik ergens voorbij zag komen dat ze ook groeien in het water, dat biedt perspectieven was mijn eerste gedachte. Hydroponics maar dan voor orchideeën, niet voor sla en op een simpele manier.

Dus ik heb mijn beide phalaenopsissen (is dat een woord?) in een afwasteil gezet; alle aarde, stukjes hout en oude half vergane wortels afgeknipt, glazen potjes gezocht, en met tomaten touw (je blijft een Westlander) een macramé hanger geknutseld.

Ineens zien de phalaenopsissen er heel anders uit en mogen ze van mij weer in de huiskamer, in plaats van de badkamer. En het belangrijkste ze zien er niet meer uit als de lellebellen van de vensterbank ;).

The Phalaenopsis, the orchid on sale in every supermarket and flower store. I have a love / hate relationship with it. It is the trollop of the windowsill, if you ask me. Here in The Netherlands we place them in two indentical pots in perfect symmetry on the windowsill.

I know that I’m scolding a bit, but in the jungalow trend it’s the one plant that you don’t now how to style.

I had two, seemingly for ever in the bathroom, and they just did not want to die, they got new flowers and branches and were totally happy. The curse of the green fingers;). Every time, when I was under the shower, I saw those two and I thought; What do i have to do with you? You are completely happy and throwing you away is something I really can’t do, you can’t help that you look like this.

Until I realized that they can be grown in water, that offered a perspective. Hydroponics for orchids, not for lettuce, and in a simple way. So I put my two phalaenopsopsis in the washing up bowl, got all the woodchips and old roots out, looked for some glass jars, and made a macrame pendant from some bits of rope.

Suddenly, the phalaenopsiss looked very different and they looked really nice hanging above the windowsill. Not like the trollops as i thought they were but really great with all the flowers in the morning sun.