Niks is fijner dan een boeket uit eigen tuin, een vers boeket uit eigen tuin maakt het leven een stukje aangenamer. Maar hoe doe je dat en waar begin je, er zijn boeken over volgeschreven conclusie het is niet zo moeilijk wanneer je de goede bloemen hebt, een goede planning en wat puzzelwerk. En dan hoeft het er niet uit te zien als een warenhuis, zoals bij mij op dit moment ;).

Dus hierbij mijn tips, zodat je van april tot september, en soms wel tot oktober kan plukken uit  eigen tuin, zelfs langer want kale takken met een binnen gekweekte amaryllis is ook mooi in december en januari.

Wanneer je begint met de aanleg van de border, bedenk van elke vaste plant, struik en eventueel bomen je kunt planten en waarvan je kunt plukken. Dit klinkt al heel ingewikkeld ik leg het uit, wanneer je bijvoorbeeld een forsitia aan de achterkant van je border zet, kun je de takken plukken in februari, maart voor op de vaas, en zit je de rest van het seizoen niet tegen een groen bos aan te kijken. Dan heb je namelijk wanneer hij niet bloeit een mooie groene achtergrond waar de rest van de bloemen hun showtje voor kunnen geven. Deze truc geldt voor heel veel voorjaarsbloeiers, dus tulpen, narcissen etc, altijd aan het eind of midden in de border, omdat wanneer ze zijn uitgebloeid, er of alleen maar groen overblijft, of sprieterige en miezerige blaadjes.

En dit kun je doortrekken wanneer je de bloeitijd weet van de planten die je wilt poten, dus na de forsythia, kun je denken aan gebroken hartjes, judaspenning, anemonen en helleborus. Daarna rozen, graniums, spoorbloemen, phloxen, salie soorten, vrouwenmantel en mijn favoriet knautia en scabiosa, ga zo maar door: augustus tot het eind, adderwortel, asters, grassen, rudbeckia’s.

Om het een stukje duidelijker te maken, je begint bij de planten die ‘structuur’ geven en de basis vormen voor de tuin, dit zijn vaste planten, struiken en bomen. Te denken valt aan forsythia, februari, maart, buxus, palmpasen, wilg, winter, boeren jasmijn en seringen, mei. De vaste planten, zoals boven genoemd.

Daarna kun je LOS met van alles en nog wat aan zaaigoed en zomerbollen. Dus dalia’s, lelies, crocosmia’s (waarvan niet alleen de bloemen geweldig zijn op de vaas, maar de zaaddozen ook fantastisch), maar ook cosmos, kaasjeskruid, grote afrikaantjes, zinnia’s, goudsbloemen noem maar op. Natuurlijk heb je ook nog klimmende eenjarigen waar je van kunt plukken om het nog een beetje extra structuur te geven, zoals lathyrus en klokwinde, waar je heel lang van kunt plukken. Het leuke van eenjarige is dat hoe meer je plukt, hoe meer ze bloeien dus het gaat nooit op, tot dat de kou komt.

Op deze manier kun je het ieder jaar weer anders maken, als de structuur maar goed is kun je helemaal LOS.

Wanneer je er niet uitkomt, geen probleem: ik kan altijd helpen met tips, adviezen en aanleg.

 

Leave a Reply