Dit weekend was het weer zo ver Struinen door de Haagse tuinen, een weekend in de 2 jaar, waar wij, mijn moeder en ik, altijd zo ontzettend naar uitkijken.  De inwoners en organisaties van de stad zetten hun tuindeur, of tuinhek,  open.  Een kijkje nemen bij de huizen en gebouwen waar je normaal langs fietst en wat een feest, vol verrassingen. Klassieke, moderne, bijna een eeuw oud of gloed nieuw en alles wat er tussen zit, is te bekijken. Natuurlijk is een vast onderdeel de tuinpraatjes met de eigenaren van de tuin, over de beplanting, het gebruik van de tuin of zo maar een klets praatje.

Dit jaar had ik een missie, ik wilde weten wat het nu echt goed doet op zand, omdat het in mijn achtertuin het laatste jaar op de 1 of andere manier behelpen is. De overschakeling van klei naar zand, wil nog steeds niet helemaal lukken op de een of andere manier.

En welke planten worden er gebruikt in Den Haag om structuur te brengen in de tuin, anders dan Buxus. Niet dat ik een hekel heb aan buxus, maar na een knipbeurt stinken ze weken naar kattenzeik, en dat wil ik niet op een plek waar je wil relaxen na een dag werken.

Dus wij een boekje gekocht bij Kaatje, een route uitgestippeld en hop op de fiets. De eerste tuinen waren al gelijk een verrassing, de tuinen aan de pompstationweg, totaal verschillend maar allebei ontzettend mooi. Daarna verder naar de opengestelde tuinen in de Archipelbuurt, er waren er dit jaar een aantal nieuwe, heel verschillend, maar met het kenmerk dat het oude tuinen waren. Zo oud dat de structuur van de tuin al bepaald was voordat de huidige bewoners er kwamen wonen, dit was precies waar mijn missie over ging. Structuur met taxus, buxus, laurier, oude fruitbomen en andere verrassingen. Natuurlijk hadden de huidige bewoners er hun eigen kenmerk aan toegevoegd wat het hedendaags en gezellig maakt. Eigenlijk was mijn missie na deze tuinen al geslaagd, maar we zijn toch nog even verder gaan kijken. In totaal hebben we 9 tuinen bezocht en ongeveer 17 km gefietst, zo hadden we 2 vliegen in 1 klap :).

Ik wil dan ook iedereen bedanken voor de gastvrijheid, de tuinpraatjes en de koffie, het was een super geslaagde zondag. En speciale dank aan Evert van Rijssel voor zijn prachtige beeld, op een fantastische plek.