Succulenten of vetplanten, succu’s in jargon. Er zijn honderden verschillende soorten en vormen, en het goede nieuws is: ze doen het – bijna – altijd. Ook als je geen groene vingers hebt, want groene vingers bestaan niet. Het gaat erover dat je je plant kent. Dus: wat zijn zijn of haar behoeften. Bij mij zijn planten altijd een hij of een zij, levende wezens enzo. Als je echt goed voor je plant wil zorgen moet je hem of haar een naam geven, op de één of andere manier geeft dat een dusdanig psychologisch effect dat je hem of haar nooit vergeet.

Maar dit bovenstaande geheel terzijde: in dit blog gaat het over succulenten, je weet wel, die plantjes die op torentjes lijken en dikkige blaadjes hebben. Ze houden ontzettend van zonnebaden in het raamkozijn. Bij de verzorging van deze planten kun je soms de mist ingaan, zelfs ik, omdat ze dus weinig water nodig hebben. Vaak is een klein beetje in de week meer dan genoeg. Maar de grap is dat de grond er soms zo droog uitziet dat je denkt dat ze wel wat meer kunnen gebruiken, en dan… dan gaan ze dood.

Wat je wel kunt doen is ze af en toe bespuiten met een plantenspuit, helpt gelijk tegen het stof en de viezigheid. Het spuiten kun je het beste tussen de watergeefsessies door doen. En ik ga ervan uit dat jullie allemaal weten dat ze van zon houden, heel veel zon en heel veel licht, als een van de weinige, naast cactussen natuurlijk.

Genoeg over water geven en plaats, nu nog een belangrijk onderdeel bij succu’s, namelijk de aarde. Deze plantjes houden namelijk niet zo heel erg van huis-, tuin- en keukenpotgrond. Dat is vaak te zuur, met stukjes boomschors en al het andere wat daar inzit. Ze houden van een beetje zand, zodat het water lekker naar beneden stroomt. Je kunt natuurlijk cactus aarde kopen, maar het is leuker en stukken goedkoper om het zelf te maken. Dit doe je door een potje te vullen met half zand en half potgrond, je kunt het eventueel afdekken met grit, hoeft niet, ziet er wel heel profi uit ;).

Ik wil jullie allemaal heel veel succes wensen met de succu’s en jullie weten nu hoe ervoor te zorgen. Natuurlijk ben ik er altijd voor tips en adviezen, en hou mij op de hoogte, ik vind het zo leuk om op de hoogte te blijven van jullie voortgang.

(geheel terzijde maar potje is van de Schroeder en stekkie van Jelly van den Bosch:))