Misschien klinkt het heel ver gezocht om je huiskamer of kantoor te vergelijken met een ruimteschip, maar er is een hele grote overeenkomst, namelijk: ze hebben beiden last van een slechte luchtkwaliteit, zeker in de winter. Dichte ramen, co2, vocht en andere vervuiling maken ons er niet gezonder op. Het gebrek aan ventilatie is de grootste boosdoener, zeker wanneer de verwarming op 20 gaat en de rest van het huis, of kantoor, dicht blijft. Dit veroorzaakt uiteindelijk het zieke gebouwensyndroom: moe, hoofdpijn, oog- en neus irritatie, droge en geĂ¯rriteerde huid, duizeligheid zijn enkele kenmerken. Gelukkig heeft de NASA onderzoek gedaan naar dit probleem, niet alleen voor de astronauten maar voor iedereen die met dit probleem te maken heeft.

Mensen besteden ongeveer 90% (!) van hun tijd binnen. Meubels, stoffen, vloerbedekking, schoonmaakmiddelen en al die dingen zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit verslechtert, met onder andere formaldehyde. Ook door pollen, schimmels, fijnstof die allemaal op de een of andere manier een weg naar binnen vinden. Gebrek aan ventilatie en kleine ruimtes maakt het allemaal nog erger.

Dit klinkt allemaal heel eng maar de oplossing is simpel en goedkoop. Planten zuiveren namelijk de lucht, NASA noemt het ‘Natural life support system’. Door planten in een ruimte te zetten, worden veel schadelijke stoffen die in de lucht aanwezig zijn, gereduceerd.

Maar dan rest de vraag: hoe doen die planten dat dan? Planten absorberen deeltjes uit de lucht, op het zelfde moment dat ze carbon dioxide tot zich nemen, wat weer omgezet wordt in zuurstof, biologie Havo 1. Maar nu blijkt dat fotosynthese niet het enige is, ook de aarde en de daar aanwezige microben spelen een rol in de luchtzuivering.

Daarnaast blijken mensen over het algemeen gelukkiger te zijn met planten om zich heen. Mensen met planten blijken positiever, een lagere bloeddruk en minder stress te ervaren. En… ze zijn slimmer, omdat planten mentale vermoeidheid tegengaan. Een heel hosanna-verhaal maar uit onderzoek blijkt het dus echt te werken.

Maar waar ga je beginnen wanneer je geen ‘groene vingers’ hebt is de grote vraag. Daarom hierbij een lijstje met planten, waarbij je echt je best moet doen om ze dood te krijgen en ze groeien als onkruid ;).

Met stip op 1 de Graslelie, of wel de Chlorophytum, 1 keer in de week a 2 weken water en verder doet hij het prima op af en toe een scheutje koffie.

2. Ficus, ook 1 keer per week water en een scheut koffie op zijn tijd.

3. Dracaena, ik loof een prijs uit voor degene die deze dood krijgt, want volgens mij is dat niet te doen. Hij vindt het prima om 1 keer per week water te krijgen, je mag hem ook wel eens vergeten, hij laat het vanzelf zien, door zijn blaadjes te laten hangen.

4. Aronskelk, peace lily of de Spalthiphyllum, voor deze geldt ook 1 keer per week water en hij verdraagt schaduw, altijd handig.

Op 5 de Sansevieria, schoonmoeders verdriet, ook zo 1 die niet dood te krijgen is ook al zou je het willen.

Als laatste met stip op 6 de Aloe Vera, deze wil 1 keer in week a 2 weken water en houdt van een zonnig plekje.

Wanneer je al deze planten in leven kan houden, kun je nog denken aan varens die je aan de ruimte kunt toevoegen, hoewel deze iets meer zorg nodig hebben.

Wanneer je ook nog iets ‘op de vaas’ wil wat luchtzuiverend werkt zet je een bos chrysanten neer, die werken ook uitstekend, en blijven het minimaal 2 weken doen.

Voor al deze planten geldt: wanneer ze bijna dood gaan, geven ze het vanzelf aan, ze krijgen namelijk bruine puntjes aan de bladeren. En nog een tip, wanneer je wilt dat ze heel groot worden, zet ze iets verder van het licht, dan wordt de afstand tussen het blad groter.

Zo zie je maar, je hebt echt geen groene vingers nodig om voor plantjes te zorgen, en tegelijk je luchtkwaliteit te verbeteren, magie bestaat niet đŸ˜‰ .