Vanmorgen openden alle nieuwsmedia met het artikel dat er, volgens diverse wetenschappers, voldoende alternatieven zijn voor de bestrijdingsmiddelen die nu ingezet worden in de land- en tuinbouw. Veel van de suggesties die zij doen zijn zo oud als de weg naar Rome, viel mij op. En deze methodes worden al tijden lang ingezet bij de biologische land- en tuinbouw, maar ook in diverse achtertuintjes, op groenteakkertjes, en andere plekken. Maar hoe goed vaak de bedoelingen zijn van veel amateur tuinders, wordt er vaak, zonder er bewust van te zijn, gebruik gemaakt van GIF, ook in onze achtertuin.

Ik ook, ik wist het niet, tot iemand mij het vertelde…. en was in shock, omdat ik dacht dat ik alles biologisch deed, met mijn koeienstront, zelfgemaakte zeewierbemester en mijn zaad. Nou, dat zaad, daar gaat het dus over, dat zaad is helemaal niet zo onschuldig als het eruit ziet. Het is zo dat niet alleen het zaad wat in de land en tuinbouw wordt gebruikt ondergedompeld is met een laagje gif, ook het zaad wat we in de achtertuin, de volkstuin of het akkertje gebruiken. Wat niet best is voor het bodemleven, maar ook voor alles wat onze planten bestuift. Wij doen er met zijn allen aan mee, niet alleen de boeren…… ik vond dit een schokkende conclusie.

Maar zoals vaak met dit soort dingen, er is hoop en de hoop is groter dan verwacht. Er is namelijk een grote onderstroom gaande, van boeren, tuinders, plantenmannen en -vrouwen, die bezig zijn met goed zaad, niet alleen in Nederland maar overal ter wereld. Zij proberen met zijn allen het zaad van planten die we al lang gebruiken, soms al eeuwen, te bewaren, te vermeerderen, te verbeteren en te delen, waardoor dit wordt bewaard voor toekomstige generaties. Zaad wat uit de regio komt, daar al lang wordt geteeld, is vaak van zichzelf al resistent tegen ziektes en plagen, men noemt dit heirloom zaad. Het werkt heel simpel, neem als voorbeeld bietjes, ik heb een soort die het hier goed doet, na enig spit werk, blijken deze hier al een eeuw geteeld te worden, op zand. Het is dus geen zaad dat geteeld is in een land hier ver vandaan. Zo simpel is het, ook al lijkt het, wat vaak in het voordeel van de verkopers werkt, op abracadabra. Dat is gewoon een marketingtechniek.

Daarnaast praat men, vooral in het Westland, veel over de voedingsbehoefte van de toekomst, hoe gaan we al die mensen eten geven? Maar de vraag is vooral: wàt gaan we die mensen te eten geven? Heirloom zaad kan hier een uitkomst zijn, omdat het geteeld is met de specifieke kenmerken van dat gebied, ziekte- en vochtresistent. Ik weet dat dit grote uitspraken zijn, maar het kan een van de uitkomsten zijn.

 

Je kunt natuurlijk deze zaden kopen, via het web, maar het leukste is om ze te ruilen, via diverse beurzen die gehouden worden, zeker deze tijd van het jaar. Want dan heb je er gelijk een tuinpraatje bij, die zijn toch het allerleukste.

Inmiddels heb ik genoeg zaad om te delen en te ruilen, die allen heirloom of biologisch zijn, en verzoekjes willig ik graag in. Daarnaast lijkt het mij echt heel erg leuk om langzaam maar zeker een zaadbank of -bibliotheek op te zetten, zodat er nog meer komt om te ruilen. Het belangrijkste is dat het vooral gedeeld wordt en verspreidt, zodat we langzaam maar zeker, het ‘foute’ zaad kunnen gaan vervangen.

Dus mijn verzoek aan jullie allemaal is; laat minimaal 1 plant, uit heirloom of biologisch, geen f1 hybride, in zaad schieten en deel deze of stuur / breng hem deze kant op. Hoe dat allemaal op te bergen ben ik nog niet uit, blijf een add’ er, dus suggesties voor handige opbergsystemen, waar ik ook wijs uit word, zijn van harte welkom :D.